måndag 2 januari 2012

Vörtbröd

Lite jul-recept några dagar efter jul, men tiden har inte räckt till för att skriva in de tidigare, nu finns de ju här i god tid för nästa års julbak!
Detta recept på vörtbröd kommer från bloggen smaskens.nu. Det är verkligen gott och inte så sött. Russin kan man säkert att ha i om man vill, men tycker det är godare utan. Enl originalreceptet ska det vara en flaska porter, men när jag gjorde det, hade jag använt halva flaskan till ett annat vörtbröd och tog därför julmust istället.

50 gram jäst

Halv flaska Carnegie porter, 0,25 liter
2,5 dl julmust
2 tsk salt
0,5 dl mörk sirap
2 msk mald pomerans
1 msk mald ingefära
2 tsk mald kryddnejlika
120 gram rågmjöl (cirka 2 dl)
500 gram vetemjöl (knappt 8 dl), gärna
vetemjöl special eller Manitoba Cream


Värm porter och julmust fingervarmt (ca 37 grader). Rör ut jästen i lite av portern och julmusten och slå sedan på resten. Blanda ned salt, kryddor och sirap. Tillsätt mjölet, och arbeta några minuter i en degblandare eller med degkrokar. Täck bunken, och låt jäsa i minst 45 minuter, men inte mer än en timma; då kan degen bli överjäst.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Forma två limpor, utan att knåda degen alltför mycket. Den som vill placerar limporna i lätt smorda, mjölade formar.
Grädda limporna i nedre delen av ugnen på 225 grader, i drygt 30 minuter. Knacka på brödens undersidor om du är osäker på ifall de är genombakade. Bröden ska låta ihåliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar