måndag 2 januari 2012

Lussekatter

Ännu ett julrecept lite i efterhand. Jättegoda lussekatter, saftiga och fina. Blir inte så torra som andra kan bli. Kommer från bloggen Söta saker.

Recept, ca 35 st:
50 g jäst
1 g saffran (2 paket)
150 g smör
5 dl mjölk (gärna lite fetare variant eller blanda i en skvätt grädde)
0,5 tsk salt
1,5 dl socker
1 ägg
1-1,5 L vetemjöl

Russin eller riven mandelmassa (ca 100 g till 15 bullar) blandat med lite smör.
Uppvispat ägg till pensling

Rör ut jästen i lite av mjölken, ca 1 dl. Smält smöret och häll i mjölken, värm till fingervarmt, ca 37 grader. Häll mjölkblandningen på jästen och rör om. Stöt saffran tillsammans med lite socker. Blanda ner saffran, salt, socker och uppvispat ägg. Sikta i mjöl, men ta bara så mycket mjöl så att degen släpper från bunken. Arbeta degen för hand eller i maskin.
Jäs till dubbel storlek, minst 30 min.
Baka ut på mjölat bakbord. Dela degen i mindre bitar.
 Lussekatter: Rulla ut en bit i taget till smal rulle och rulla in ändarna mot mitten. Tryck i ett russin i mitten på varje spiral. Lägg på plåt, smord eller med bakplåtspapper.
Bullar med mandelmassa: Platta ut en bit och lägg i en klick mandelmassa (riv mandelmassan och blanda med smör eller bregott). Tryck ihop ändarna och rulla försiktigt till en slät bulle. Lägg skarvsidan nedåt på plåten.
Jäs på plåt 30-45 min.
Pensla på uppvispat ägg på bullarna innan de ska in i ugnen.
Grädda i ca 10 min i 200 grader i nedre delen av ugnen, tills bullarna har fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar