söndag 8 januari 2012

Småbröd med linfrön

Hittade ett recept på tekakor med bl a linfrön på bloggen Cupcakesfluffan och såg en möjlighet att göra av med lite mjölpåsar i skåpet som passerat bäst före datum och dessutom få lite härligt nybakat bröd till besök i helgen.

Småbröd med linfrön, ca 20 st

3dl +2dl mjölk
1 dl linfrö
1,5 dl fiberhavregryn
50g jäst
2 dl lätt creme fraiche eller turkisk yoghurt (som jag hade hemma)
1 tsk salt
3 msk brödsirap
1 tsk bakpulver
7 dl dinkelmjöl fullkorn  (ersatte ett par dl med grovt lantbrödmjöl eftersom jag inte hade tillräckligt)
3-4 dl vetemjöl
lite vetemjöl till utbakning

Gör så här:
Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrö och fiberhavregryn. Låt gröten svalna.
Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, ca 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt gröten, creme fraiche, salt, sirap, bakpulver och mjöl.
Arbeta i hop till en smidig deg. Gärna i assistent. Jäs under duk i ca 40 minuter.
Dela upp degen i ca 20 bitar och rulla små bullar. Tryck ut till kakor.
Lägg på bakplåtsklädda plåtar. Nagga bröden med gaffel. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
Grädda i 225 grader i ca 12 minuter.
Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar