måndag 11 april 2011

Grovt Rågbröd

Först ut är mitt favvo-bröd, som bakas ofta och i olika varianter. Denna gång blev det med linfrön och solrosfrön. För-degen är lätt att röra ihop och ska vara kladdig.


Första dagen
1/4 paket jäst, ca 12,5 gram
2 dl Naturell yoghurt
1 tsk salt
1/2 liter ljummet vatten
1 liter (600 g) grovt rågmjöl
2 dl rågkross

Bakdagen
3-4 dl vetemjöl
1-2 msk brödkryddor:
   har tagit 1,5 tsk av varje stötta el malda kryddor, kummin,  anis och fänkål  (brukar ta hel och stöta den själv)
2 dl solrosfrön
2 dl krossade linfrön
1 msk honung

Första dagen:
Smula jästen i en stor bunke. Rör i yoghurt och salt, lös jästen, ta därefter i vatten, sist mjöl och kross. Täck med t ex plastfilm. Ska stå i rumstemperatur i 1-2 dygn.

Bakdagen:
Rör i resterande ingredienser och blanda ordentligt. Klicka i degen i en smord och mjölad, stor rak form, använder 2 liters. Tryck ut degen ordentligt m t ex en slickepott, även i hörnen, använd gärna lite vetemjöl för att det ska bli enklare. Nagga med en gaffel för att ångan ska kunna pysa ut och brödet inte ska spricka.
Jäs brödet 1-2 timmar.
Grädda brödet 1 tim och 10 min i 200 grader.
Ta ut brödet ur formen, lägg in brödet upp och ner i ugnen och grädda ytterliggare 10 min.
Linda in det färdiga brödet i handdukar när det svalnar. Låt brödet sedan ligga i tillsluten plastpåse något dygn för att det ska mogna.
Receptet kommer ursprungligen från Anna Bergenströms Kärlek, oliver och timjan (danskt rågbröd).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar