lördag 16 juni 2012

Kardemummabullar

Äntligen ett nytt inlägg, ska försöka göra inlägg lite oftare. Har en efterlängtad semester efter en tuff vår på jobbet. Har för ett tag sedan bakat underbara kardemummabullar som jag hittade på bloggen Smaskens.nu. De ligger i frysen och väntar på att det ska bli midsommar så de kan komma ut och bli uppätna. Det är ganska svårt att ha så goda bullar så nära och inte få äta dem.

Kardemummabullar, ca 16 st

Vetedeg:
25 gram jäst
2,5 dl mjölk, gärna 3%ig eller 2 dl mjölk och 0,5 dl grädde
100 gram smör
1 dl råsocker
0,5 tsk salt
1 tsk nystött kardemumma
1/2 ägg
500 gram vetemjöl (lite drygt 8 deciliter)

Fyllning:
100 gram rumsvarmt smör
1 tsk nystött kardemumma
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 dl rörsocker flor
1/2 uppvispat ägg till pensling, samt pärlsocker till garnering

Värm mjölken till fingervarmt, ca 37 grader. Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och lös upp jästen. Rör ned socker, salt, kardemumma och hälften av det uppvispade ägget. Arbeta ned mjölet och smöret noggrant, under några minuter. Jäs sedan degen övertäckt i ungefär en timma. Gör under tiden fyllningen.
Kavla ut degen och bred på fyllningen. Rulla ihop och dela i ca 16 bitar. Ställ bullarna på bakplåtspapper eller i bullformar på en plåt med snittytan uppåt. Jäs ca en halvtimme. Pensla med uppvispat ägg, och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 225 grader i 12 minuter, eller tills de fått fin färg.

Variation på fyllning: Kanel i stället för kardemumman, hackad mörk choklad, muscavadosocker eller min favorit med nutella och rivet apelsinskal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar