tisdag 30 augusti 2011

Linssoppa Pronotis

Det är väl dags för en soppa nu när sommaren är på väg att bli höst. Känns extra lägligt idag när regnet öser ner. Detta är en soppa som jag gjort många gånger, receptet kommer från Anna Bergenströms bok, Annas mat. Har dubblat receptet, för att det ska bli mycket soppa och lättare att göra, för att slippa en massa halva mått, som det är i originalreceptet.

4 dl röda linser
2-4 finhackade gula lökar, 2 stora eller 3-4 små
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk smör eller olja
2 bitar hel kanel
2 krm mald vipeppar
2 lagerblad
1 tsk senapsfrön
1 tsk paprikapulver
1 tsk curry
1 burk krossade tomater, 400 g
ca 250 g fryst spenat (hackad eller hel, kan även ersättas med mangold)
2 tsk salt
rikligt med hackad persilja
1 citron

Skölj linserna i durkslag eller sil, koka dem i 15-18 dl vatten i 30-40 min  under lock tills de är helt mjuka.
Smält smöret i en annan gryta och fräs lök och vitlök, de ska ej bli brända.
Tillsätt alla kryddorna och rör om.
Häll i tomaterna, tillsätt ett par dl vatten och låt det puttra ca 15 min.
Ta i spenaten, brukar ta hackad, fryst, och kocka tills spenaten är färdigkokt (eller ordentligt tinad).
Blanda i de kokta linserna med spadet, salta och tillsätt persiljan.
Servera soppan varm med en citronklyfta, eller lite pressad citron i.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar