lördag 24 december 2011

saffransskorpor

På julafton kommer ett favoritrecept. Har de senaste åren bakat Leilas saffransskorpor. I år blev de bäst! Spröda, lättätna och underbart goda. Kom då på att tidigare har jag använt margarin och i år blev det smör och det blev stor skillnad. Tidigare har degen varit smulig och skorporna hårda, denna gång höll de ihop fint och nästan smälte i munnen. Använde stora ägg (har säkert haft små innan), dock ej ekologiska som det står i Leilas recept.
Recept ca 35 st:
100 g smör1 g saffran2 st ekologiska ägg1.5 dl strösocker5 dl vetemjöl1,5 tsk bakpulver1,5 dl hel sötmandelRåsocker till garnering

Gör så här: 


Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel (tog skållad denna gång) och vänd ner det i bunken.
Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.
Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter  175 grader.
Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg dem isär på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar