Dadelpaj
Paj:
200-250 g dadlar, använde färska
150 g skalade valnötter eller valfria nötter, tog 100 g valnötter och 50 g hasselnötter.
1+3 msk vetemjöl
1,5-2,5 dl socker (2,5 dl i orginalrecepetet, funkar med 1,5 dl för mindre söt paj)
2 tsk bakpulver
2-3 ägg (tog 3 små ägg)
1 tsk smör eller olja
Creme:
2-3 dl tjock yoghurt 10% (typ turkisk), funkar även med creme fraiche
1 liten apelsin
Gör så här:
- Hacka nötterna.
- Kärna ur och hacka dadlarna. Blanda dadlar med 1 msk vetemjöl och nötterna.
- Vispa äggen fluffigt och rör ner dadel-och nötblandningen i äggen.
- Blanda 3 msk mjöl, socker och bakpulver och rör ner i äggblandningen.
- Smörj en pajform (ca 25 cm) eller 4-6 portionsformar. och häll i smeten.
- Grädda i 175 grader i 35-40 min. Kan behöva täckas med folie mot slutet.
- Tvätta apelsinen, riv skalet och blanda ner i yoghurten. Pressa även i apelsinjuice och blanda.
- Servera krämen till den ljumma pajen. (Går utmärkt att äta dagen efter också!)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar