måndag 17 december 2012

Knäck

Nu är det snart jul igen! Dags för julgodis och julkakor. Gjorde de perfekta knäcken häromdagen, släpper från formen, inte för hårda och inte för mjuka. Har ingen stor erfarenhet av att göra så mycket knäck, men använde termometer som var inställd på 124 grader, eftersom det ofta går upp någon grad till innan man hinner ta av grytan från spisen, så knäcken blir 125 grader. Receptet är ett klassiskt, googlade när vi skulle göra knäcken och hittade ett på allt om mat.

Knäck:
2 dl Socker
2 dl Sirap
2 dl Vispgrädde
50 g Smör
+ smaksättning t ex hackad mandel ca 1 dl

Blanda allt utom smaksättning i en kastrull.
Koka upp och låt det koka tills det är 125 grader C, blir det upp mot 130 grader blir knäcken för hård. Man kan även göra kulprovet om man inte har en termometer (men det kan vara väl investerade pengar att köpa en, tänk då på att den ska klara tillräckligt hög temperatur).

Kulprovet:
Häll några droppar av kola- eller knäcksmet i iskallt vatten och rulla sedan en kula. Fudgekolan ska vara lite seg och ganska mjuk, 116°.
Kulan för knäck ska vara seg och ganska fast 125°-130°

Tips på olika smaksättningar:
1 dl hackad mandel
1 dl solrosfrön
1 dl hackade cashewnötter
2 msk kakao

LYCKA TILL!


 
 
 

torsdag 27 september 2012

Äppelpaj!

Nu finns det gott om mogna äpplen och bland det godaste man kan göra med dem är väl äppelpaj! Här är min variant, något uppdaterad sedan tidigare recept, men värd att visas igen. Den är lite ovanlig men otroligt god!

Äppelpaj!

Pajdeg:
100 gr smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
5-7 fasta äpplen
ev smör, kanel, kardemumma och farinsocker efter smak
4 dl creme fraiche eller turkisk yoghurt, tror jag tog 2 dl av varje
1-1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Gör så här:
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Om du vill, stek äpplena halvmjuka i smör och pudra kanel, kardemumma och farinsocker över. Speciellt bra om äpplena är hårda.
Gör pajdegen, rör ihop smör och socker (brukar köra det med elvisp). Blanda i lite vetemjöl i taget och bakpulver och rör till en deg. Tryck ut degen i en pajform, brukar sätta folieremsor runt kanten för att den ska hållas på plats.
Grädda pajskalet ca 10 min i 200 grader.

Rör under tiden ihop turkisk yoghurt, ev creme fraiche, socker, vaniljsocker och äggen.
Ta ut pajskalet ur ugnen, lägg i äpplena och häll på smeten.
Grädda ytterligare ca 30-40 min tills fyllningen stelnar.
Kan säkert serveras med grädde, vaniljsås eller glass om man vill, annars går den utmärkt att äta som den är!



tisdag 26 juni 2012

Fröknäcke

Har sett fröknäcken i olika bloggar mm och tänkt göra det länge, men det har aldrig blivit av, förrän för ett tag sedan. Förstår inte att det tog så lång tid innan jag gjorde det, för det var otroligt enkelt att göra och blev vansinnigt gott. Har en LCHF-variant, kommer från bloggen Birgitta Höglunds mat och en annan om man vill använda majsena istället för LCHF-mjöl, men den kommer vid annat tillfälle.

Fröknäcke LCHF
1 dl Solroskärnor
1 dl Sesamfrön
½dl hela Linfrön
2 msk Pofiber
1 msk Fiberhusk
½ dl Kokosfett utan smak, eller smör
2½ dl kokande Vatten
½-1 tsk Havssalt
Lite flingsalt att strö över

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Koka upp vatten, lägg i kokosfettet och koka upp på nytt.
Häll därefter vätskan över fröblandingen, rör om ordentligt. Smaka av om smeten är lagom salt. Låt stå en stund.
Häll upp på en plåt med bakplåtspapper 30×40 cm, sprid ut med t ex slickepott. Strö över lite flingsalt.
Grädda på 150° i 45 minuter. Ta ut och skär fyrkanter med kniv eller pizzaslicer.
Sänk temperaturen till 50º och ställ in plåten igen och låt bitarna torka någon timme
Njut av ett nyttigt och gott knäckebröd, med minimalt med kolhydrater.


måndag 25 juni 2012

Fläderparfait

Fläder är något jag förknippar med sommar och soliga dagar, då finns det inget godare än ett glas läskande flädersaft, eller hyllesaft som vi kallar det där jag är uppväxt. Några gånger när jag var yngre och bodde kvar hemma, gjorde min mamma fläderparfait vid festliga tillfällen, det var ju långt innan glassmaskiner fanns i allas hem. Det receptet har sedan hamnat i min receptbok och bara varit där ända fram tills nu. Ville prova om det var så gott som jag minns. Det var det verkligen! Dessutom passar det bra till månadens tema i bloggen Söta Saker som denna gång är friskt. Dessutom kan man vinna en rabattkod från Groupon denna månaden.
Gjorde en halv sats och det är alldeles lagom för 2-3 pers. Plastfolien är till för att lättare få ut parfaiten från formen. Vill du inte ha ränderna efter plastfolien, ta ingen plast, utan spola med varmt vatten för att få ut den.

Fläderparfait

4 äggulor
1 dl florsocker
1,5 dl outspädd flädersaft
3 dl grädde

Gör så här:
Vispa grädden.
Vispa äggulor och florsocker poröst i en separat skål. 
Häll i flädersaft i äggsmeten och rör det försiktigt ner i grädden.
Häll i en form som är klädd med plastfolie och lägg i frysen i minst 5 timmar, gärna längre. Stjälp upp och garnera med t ex jordgubbar.


Kanelkakor

Kakor som man gör som längder och sedan skär, t ex kolakakor är enkla att göra och mycket goda. Såg en variant med kanel på bloggen Söta saker, sparade receptet och för ett tag sedan gjorde jag den. De blev verkligen fantastiskt goda!

Kanelkakor
100 gram smör
1 dl socker, vanligt eller brunt t ex muscavadosocker
1 tsk kanel
2 msk sirap
½ tsk bikarbonat
2 – 2 ½ dl vetemjöl, ev något mer
Blanda smör och socker (det går bra att använda flytande smör om man vill). Rör i sirap och kanel och sist vetemjölet blandat med bikarbonat. Ta i vetemjöl tills degen går att forma. Rulla till strängar och platta till lite på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter. Skär i sneda remsor och låt svalna.(bilden på kakorna försvann, kommer en bild när jag bakat kakorna igen)

söndag 17 juni 2012

Lemon Curd

Har länge tänkt göra egen lemon curd, eftersom detta är så gott och inte verkar vara så svårt att göra heller. Köpte hem citroner som sedan legat i kylen och nästan blivit dåliga och för ett par veckor sedan var det dags. Fyllde år och skulle göra en tårta till jobbet. Det var inte alls komplicerat att göra och kan verkligen rekommenderas! När jag använde det som fyllning i tårtan, blandade jag lemon curd med grädde så det blev något mildare i smaken och perfekt i tårta.

Lemon Curd







3 ägg

1,5 dl socker
2 citroner, både saft och finrivet skal
50 g smör


 Koka upp vatten. Använd en skål som passar för vattenbad och vispa ihop ägg, socker, citronjuice och citronskal och ställ över kastrullen med det kokande vattnet. Vispa sedan ca 10 min tills det tjocknar. Ta av skålen från kastrullen och rör i smöret och rör tills det smält. Låt svalna och häll i en ren burk. Blir ca 4 dl av det hela. Läste någonstans att det ska gå att frysa in, då lämpligt i mindre burkar.

lördag 16 juni 2012

Kardemummabullar

Äntligen ett nytt inlägg, ska försöka göra inlägg lite oftare. Har en efterlängtad semester efter en tuff vår på jobbet. Har för ett tag sedan bakat underbara kardemummabullar som jag hittade på bloggen Smaskens.nu. De ligger i frysen och väntar på att det ska bli midsommar så de kan komma ut och bli uppätna. Det är ganska svårt att ha så goda bullar så nära och inte få äta dem.

Kardemummabullar, ca 16 st

Vetedeg:
25 gram jäst
2,5 dl mjölk, gärna 3%ig eller 2 dl mjölk och 0,5 dl grädde
100 gram smör
1 dl råsocker
0,5 tsk salt
1 tsk nystött kardemumma
1/2 ägg
500 gram vetemjöl (lite drygt 8 deciliter)

Fyllning:
100 gram rumsvarmt smör
1 tsk nystött kardemumma
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 dl rörsocker flor
1/2 uppvispat ägg till pensling, samt pärlsocker till garnering

Värm mjölken till fingervarmt, ca 37 grader. Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och lös upp jästen. Rör ned socker, salt, kardemumma och hälften av det uppvispade ägget. Arbeta ned mjölet och smöret noggrant, under några minuter. Jäs sedan degen övertäckt i ungefär en timma. Gör under tiden fyllningen.
Kavla ut degen och bred på fyllningen. Rulla ihop och dela i ca 16 bitar. Ställ bullarna på bakplåtspapper eller i bullformar på en plåt med snittytan uppåt. Jäs ca en halvtimme. Pensla med uppvispat ägg, och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 225 grader i 12 minuter, eller tills de fått fin färg.

Variation på fyllning: Kanel i stället för kardemumman, hackad mörk choklad, muscavadosocker eller min favorit med nutella och rivet apelsinskal.

torsdag 16 februari 2012

Kardemummamuffins

Fortsätter med ett LCHF-recept. Denna gång underbara muffins som man även kan göra till substitut för semlor. Receptet kommer från boken Bakglädje med LCHF av Annika Rogneby där det är en kardemummakaka som jag gjorde muffins av istället. Verkligen lyckade för att vara bakade utan vetemjöl och socker!

Kardemummamuffins

3 ägg
3 msk sukrin
1/2 krm stevia
0,75 dl bake pro
1,75 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk stött kardemumma
100 g smält smör
1 dl hett vatten

Vispa ägg, sukrin och stevia pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten.
Blanda smör och det varma vattnet och häll i detta i smeten.
Häll i 12 muffinsformar (ställer formarna i muffinsplåt).
Grädda i 175 grader i ca 25-30 min, tills de har fin färg.
Ev garnera med grädde och kanske lite mandelmassa för att få de semmel-lika!


onsdag 15 februari 2012

Bröd á la LCHF

Testar LCHF-kost emellanåt, är just nu inne i en sådan fas. Väldigt tråkigt att inte baka kakor, bröd mm. Hittade då ett recept på bröd-bullar (det andra kallar frallor, brukar jag kalla bullar, men det kan ju förväxlas så därför får jag väl kalla det bröd-bullar eller småbröd) när jag surfade runt bland olika bloggar och hamnade här. Konsistensen är något mellan vanligt bröd och scones, alltså smakar som riktigt bröd och är otroligt goda! De olika mjölsorterna kan man hittar i vanliga stormarknader eller i specialaffärer på nätet.

Brödbullar

1 dl mandelmjöl
0,5 dl pofiber
0,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl bakepro
1,5 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3 ägg
2 dl creme fraiche
0,5 dl vatten
2 msk smält kokosfett

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop ägg, creme fraiche, vatten och kokosfett i en annan bunke. Blanda ihop alla ingredienser och blanda väl, den ska vara lös. Låt smeten svälla ca 10-15 minuter och då blir den tjockare. Klicka ut 8 klickar på en plåt och forma eventuellt till med lite fuktiga händer. Grädda i 15-20 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Låt bullarna svalna under bakduk.

söndag 12 februari 2012

citronkakor med vallmofrön

Äntligen ett nytt inlägg! Jobbet har tagit så mycket energi senaste tiden, så därför har det inte blivit så mycket bakat  i mitt kök. Dessutom försöker jag låta bli att äta så mycket sötsaker och försöker av den anledningen också låta bli att baka så mycket, men det kommer nog att dyka upp lite LCHF-recept här framöver.

För ett tag sedan bakade jag dessa  små söta citronkakor som jag hittat på bloggen Söta saker, där jag hittat så många fina och goda recept. Där finns dessutom ett recept på lemon curd som jag vill göra egen någon gång. Dessa kakor är dessutom glutenfria. Lade några kakor i småformar, som är något större än knäckformar, de hade ingen praktisk betydelse, eftersom kakorna inte flöt ut.

Citronkakor med vallmofrön

2 dl flytande smör, i detta fall raps- och smörolja
1 dl socker
1 ägg
3 1/2 dl potatismjöl
Lemon curd
Vallmofrön

Gör så här:
Rör ihop smör och socker och tillsätt ägg och potatismjöl.
Rulla degen till små bollar och lägg på smord plåt. Degen ska vara kladdig, kan vara lättare att rulla med lite vatten på händerna.
Tryck försiktigt små fördjupningar i varje boll och fyll med lemon curd och strö över vallmofrön.
Grädda i 175 grader i 15 minuter.

tisdag 10 januari 2012

Mandelmusslor

Mandelmusslor är för mig en klassisk julkaka, men som går att njuta av vid festligheter året om. Önskade mig därför mandelmussleformar i julklapp, eftersom jag visste att min mamma hade ett stort lager av sådana. Så nu kan jag äntligen göra egna! Var tvungen att testa och dessutom var det ett par vänner som aldrig ätit dessa kakor tidigare och det var nödvändigt att ändra på. Gjorde en variant utan ägg före jul, men tyckte de var för spröda, därför ville jag göra nya. Mandelmusslor är en klassisk kaka och just klassisk är temat för månadens sötsak på bloggen Söta saker. Detta får därför bli mitt bidrag dit. Receptet kommer från kokboken Annas mat av Anna Bergenström.




Mandelmusslor, ca 34 st
drygt 1 dl sötmandel
2 bittermandlar eller ett par droppar bittermandelarom
150 g smör
3/4 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl

Gör så här:
  • Mal mandeln, helst med skalet på.
  • Rör smör och socker mjukt. Ta i ägget och rör igen.
  • Ta i vetemjöl, mald mandel och ev bittermandelarom. Arbeta snabbt ihop degen.
  • Låt degen vila i kylen i minst en timme eller över natten.
  • Smörj veckade formar, brukar ta en klick flytande raps- och smörolja (går säkert lika bra att smälta lite smör) i varje form och pensla med en brödpensel. 
  • Forma degen till en rulle och dela i bitar.
  • Platta ut degbiten lite i handen och tryck ut den i smorda, veckade formar, kan ev behövas lite mjöl på tummen.
  • Ställ formarna på en plåt och grädda i 200 grader i ca 10-12 min tills de fått fin färg.
  • Stjälp upp kakorna medan de fortfarande är varma, lossnar de inte, så vänd formen upp och ner och slå lite med kanten på formen eller hela formen mot underlaget (bakbordet, diskbänken osv) så lossnar de lättare.
  • Dekorera med valfri sylt, t ex blåbärssylt, hallonsylt eller björnbärssylt och vispad grädde.
  • Bjud, ät och njut!



måndag 9 januari 2012

Blåbärssylt

I somras gjorde jag blåbärssylt för första gången. Den blev mycket god och jag har använd den i blåbärsmousse som tårtfyllning och nu senast i mandemusslor. Eftersom jag sneglat lite på LCHF, gjorde jag en sats sylt med sötningsmedel istället och det blev lika gott. Receptet kommer bl a från Leila (recept.nu), men eftersom jag ville att den skulle hålla längre, tillsatte jag konserveringsmedel. Första gången kokte jag sylten något för länge och då blev den fast, andra gången ett par minuter kortare tid och då blev det bättre.


Blåbärssylt, ca 2 burkar
2 l (cirka 1kg) svenska blåbär3 dl strösocker 3 dl syltsocker 1 st färsk vaniljstång el 1 tsk vaniljpulver
2 krm Natriumbensoat
(för LCHF-sylt tog jag 1/2 liter bär, 1 dl Sukrin, ca 1 krm vaniljpulver, 1/4 flaska fruktpektin och 1/2 krm Natriumbensoat)

Gör så här:
1. Varva blåbär, strösocker och syltsocker i en stor kastrull.
2. Skåra vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg både frön och stång i kastrullen eller ta i vaniljpulvret. Hetta långsamt upp under omrörning.
Värmer burkarna under tiden i ugnen, ca 100 grader.
3. Låt sylten koka i 13 - 15 minuter. Ju längre man kokar, desto fastare sylt. Skumma väl. Lyft upp vaniljstången.
4. Häll upp sylten på väl rengjorda och varma burkar och förslut dem. Förvara konserverna i kylen.

söndag 8 januari 2012

Chokladfudge

Såg ett recept på vit chokladfudge på bloggen Cupcakesfluffan och den skulle inte smula. Var därför sugen på att prova det, men hann inte innan jul, utan det blev i nyår i stället, när jag hade ett par timmar innan jag skulle till jobbet. De blev verkligen smarriga, mjuka och goda. Bjöd på dem när mina vänner kom och skulle hjälpa till att äta upp julkakorna och dom gillade fudgen verkligen. Kan nog tänka mig att göra den andra gånger om året, inte bara till jul, för vad säger att fudge bara är till för att göras och ätas vid jul?

Chokladfudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk honung
100 g vit choklad eller annan valfri choklad, finhackad (tog 50 g vit och 50 g mjölkchoklad)

Gör så här:
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull, koka tills temperaturen är 120˚. Låt en stektermometer ligga i kastrullen. Rör om då och då.
Rör i smör och honung, låt koka ytterligare 2 minuter.
Ta kastrullen från värmen, häll i chokladen och rör tills fudgen blir slät.
Häll smeten i en smörpappersklädd/ bakplåtspappersklädd form som är ca 15x25 cm.
Skär i bitar när den svalnat. Förvaras i kylskåp.

Småbröd med linfrön

Hittade ett recept på tekakor med bl a linfrön på bloggen Cupcakesfluffan och såg en möjlighet att göra av med lite mjölpåsar i skåpet som passerat bäst före datum och dessutom få lite härligt nybakat bröd till besök i helgen.

Småbröd med linfrön, ca 20 st

3dl +2dl mjölk
1 dl linfrö
1,5 dl fiberhavregryn
50g jäst
2 dl lätt creme fraiche eller turkisk yoghurt (som jag hade hemma)
1 tsk salt
3 msk brödsirap
1 tsk bakpulver
7 dl dinkelmjöl fullkorn  (ersatte ett par dl med grovt lantbrödmjöl eftersom jag inte hade tillräckligt)
3-4 dl vetemjöl
lite vetemjöl till utbakning

Gör så här:
Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrö och fiberhavregryn. Låt gröten svalna.
Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, ca 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt gröten, creme fraiche, salt, sirap, bakpulver och mjöl.
Arbeta i hop till en smidig deg. Gärna i assistent. Jäs under duk i ca 40 minuter.
Dela upp degen i ca 20 bitar och rulla små bullar. Tryck ut till kakor.
Lägg på bakplåtsklädda plåtar. Nagga bröden med gaffel. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
Grädda i 225 grader i ca 12 minuter.
Låt svalna på galler.

lördag 7 januari 2012

Nyårstårta

Har sedan jag började kolla in bakbloggar och fashinerats av alla fina tårtor själv velat baka en. Det var länge sedan sist och de senaste gångerna jag bakat, har det blivit tårta med tunn sockerkaksbotten med marängtäcke, kommer inte ihåg vad den varianten heter. Men nu när jag skulle jobba nyårsnatten ville jag baka något gott till mig och mina kollegor och då tänkte jag att det äntligen var dags att baka tårta. Min kollega ville det skulle vara något med blåbär. Därför blev det så här:

Den består av tårtbotten, 3 lika delar, blåbärsgrädde och vaniljmousse emellan, spacklad med grädde och dekorerad med sugarpaste, blåbär och blåfärgad grädde (med pastafärg).


Tårtbotten lika delar finns beskriven på många bloggar, bl a "bli min jäst"
Där har jag också hittat den underbara vaniljmoussen, utan gelatin.
Blåbärsgrädden är mycket enkel att göra. Den består av 3 dl vispad grädden, några matskedar fast blåbärssylt (egengjord), 2 tsk vaniljsocker och mixade, frysta blåbär, ca 1 dl.

Vaniljmousse:
2 dl Kesella vanilj
2 dl färdig marsankräm (vaniljsås, men lite tjockare gjord)
1/2 dl socker
1 /2 tsk vaniljsocker
2 dl vispad grädde

Gör så här:
Gör vaniljsåsen som det står på förpackningen, ha i lite mer pulver så att det blir som en tjock kräm.
Rör ihop Kesella vanilj, vaniljkrämen, socker och vaniljsocker.
Vispa grädden hårt och vänd ner den i vaniljsmeten. Låt stå i kyl över natten.
Räcker till ett lager i normalstor tårta.


onsdag 4 januari 2012

Apelsin- och fänkålssallad

Mitt bidrag till julbordet, förrutom kakor, brukar vara en sallad med apelsin och fänkål. Lite brytning mot allt det feta, såsiga och bra till köttet och fisken och snabb och lätt att göra.

Recept ca 6-8 port:
Bulgur, cous-cous eller quinoa för 4 portioner, kokt
Ruccola sallad
1/2 färsk fänkål
2 apelsiner
1-2 nävar russin

Koka bulgur eller vad du nu tar enl anvisningarna på paketet (tog bulgur denna gång, har gjort både på quinoa i olika färger och cous-cous tidigare. Tycker nog quinoa är bäst, men man får ta vad som finns hemma). Man kan låta russinen koka med de sista minutrarna, så de blir mjuka.
Strimla fänkål smått.
Skala apelsinerna, dela i klyftor och skär i bitar.
Skölj salladen.
Blanda ihop ingredienserna. Klart!

måndag 2 januari 2012

Lussekatter

Ännu ett julrecept lite i efterhand. Jättegoda lussekatter, saftiga och fina. Blir inte så torra som andra kan bli. Kommer från bloggen Söta saker.

Recept, ca 35 st:
50 g jäst
1 g saffran (2 paket)
150 g smör
5 dl mjölk (gärna lite fetare variant eller blanda i en skvätt grädde)
0,5 tsk salt
1,5 dl socker
1 ägg
1-1,5 L vetemjöl

Russin eller riven mandelmassa (ca 100 g till 15 bullar) blandat med lite smör.
Uppvispat ägg till pensling

Rör ut jästen i lite av mjölken, ca 1 dl. Smält smöret och häll i mjölken, värm till fingervarmt, ca 37 grader. Häll mjölkblandningen på jästen och rör om. Stöt saffran tillsammans med lite socker. Blanda ner saffran, salt, socker och uppvispat ägg. Sikta i mjöl, men ta bara så mycket mjöl så att degen släpper från bunken. Arbeta degen för hand eller i maskin.
Jäs till dubbel storlek, minst 30 min.
Baka ut på mjölat bakbord. Dela degen i mindre bitar.
 Lussekatter: Rulla ut en bit i taget till smal rulle och rulla in ändarna mot mitten. Tryck i ett russin i mitten på varje spiral. Lägg på plåt, smord eller med bakplåtspapper.
Bullar med mandelmassa: Platta ut en bit och lägg i en klick mandelmassa (riv mandelmassan och blanda med smör eller bregott). Tryck ihop ändarna och rulla försiktigt till en slät bulle. Lägg skarvsidan nedåt på plåten.
Jäs på plåt 30-45 min.
Pensla på uppvispat ägg på bullarna innan de ska in i ugnen.
Grädda i ca 10 min i 200 grader i nedre delen av ugnen, tills bullarna har fått fin färg.

Vörtbröd

Lite jul-recept några dagar efter jul, men tiden har inte räckt till för att skriva in de tidigare, nu finns de ju här i god tid för nästa års julbak!
Detta recept på vörtbröd kommer från bloggen smaskens.nu. Det är verkligen gott och inte så sött. Russin kan man säkert att ha i om man vill, men tycker det är godare utan. Enl originalreceptet ska det vara en flaska porter, men när jag gjorde det, hade jag använt halva flaskan till ett annat vörtbröd och tog därför julmust istället.

50 gram jäst

Halv flaska Carnegie porter, 0,25 liter
2,5 dl julmust
2 tsk salt
0,5 dl mörk sirap
2 msk mald pomerans
1 msk mald ingefära
2 tsk mald kryddnejlika
120 gram rågmjöl (cirka 2 dl)
500 gram vetemjöl (knappt 8 dl), gärna
vetemjöl special eller Manitoba Cream


Värm porter och julmust fingervarmt (ca 37 grader). Rör ut jästen i lite av portern och julmusten och slå sedan på resten. Blanda ned salt, kryddor och sirap. Tillsätt mjölet, och arbeta några minuter i en degblandare eller med degkrokar. Täck bunken, och låt jäsa i minst 45 minuter, men inte mer än en timma; då kan degen bli överjäst.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Forma två limpor, utan att knåda degen alltför mycket. Den som vill placerar limporna i lätt smorda, mjölade formar.
Grädda limporna i nedre delen av ugnen på 225 grader, i drygt 30 minuter. Knacka på brödens undersidor om du är osäker på ifall de är genombakade. Bröden ska låta ihåliga.

Pepparkakor

Första gången jag skulle baka pepparkakor fanns inte internet (i mitt hem i allafall) så då fick det bli ett recept från kokboken Annas mat. Sen har jag bara fortsatt att använda det receptet, trots att jag tänkt använda något annat någon gång. Men dessa är goda och blir ganska hårda, mjuknar inte med glasyr på som färdigköpt deg gör. Hade lite nya pepparkaksformar. Men jag tror att Hello Kitty-utstickaren blev mest populär, i alla fall hos 4-åriga systerdottern!

Recept, ca 100-130 st:
125 g smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl vatten
1 msk kanel
0,5 msk mald kardemumma
0,5 msk kryddnejlikor
(1 tsk stötta pomeransskal)
0,5 msk bikarbonat

Gör så här:
Koka upp socker, sirap och vatten hastigt. Lägg smöret i en bunke tillsammans med alla kryddor och slå den heta sockerblandningen över. Rör då och då tills smöret har smält.
Blanda mjöl och bikarbonat och rör detta ner i smeten som blir ganska lös.
Låt degen vila 1-2 dygn i kylen i övertäckt bunke (i alla fall tills den stelnat) eller i plastpåse.
Utbakning:
Kavla ut en liten bit deg i taget. Ta lite mjöl på bakbord och kavel så degen inte fastnar. Kavla ut tunt och stansa ut figruer med pepparkaksformar eller utstickare. Gör man stora figurer,t ex pepparkakshus, kan man kavla ut degen direkt på bakplåtspappret (använd då gärna flergångs-, men vanliga i papper funkar också om man tar det försiktigt).
Grädda i 200 grader i 4-6 min. PASSA NOGA- de bränns lätt!