Har idag, dagen före julafton för första gången gjort struvor tillsammans med min mamma! De blev verkligen lyckade även om några brändes lite, spröda och fina. För att göra struvor behöver man ett speciellet struvjärn. Receptet kommer från Hemmets journal nr 49/2011
Recept för ca 40 st:
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl vatten
2 ägg
2 tsk strösocker
0,5 krm salt
Fritering:
ca 5dl rapsolja el 500 g kokosfett
Garnering:
ca 1 dl strösocker
Gör så här:
Vispa mjöl och vatten till en slät smet.
Vispa ner ägg, socker och salt.
Låt sedan smeten svälla ca 30 min.
Värm oljan eller smält kokosfettet i en tjockbottnad kastrull, gryta el dylikt till ca 180 grader.
Hetta upp struvjärnet i oljan och låt oljan rinna av. Doppa struvjärnet i smeten, upp till järnets övre kant, ej över kanten (då är det svårt att få av struvan från järnet).
Sänk ner järnet i oljan och fritera ca 10-20 sek tills struvan fått en ljusbrun färg. ( i receptet stod 30 sek, men för oss räckte det oftast med 10 sek)
Ta upp struvjärnet ur oljan och lossa struvan försiktigt med en gaffel. Ibland lossnade struvan i oljan, men det var bara att fiska upp den med en gaffel. Låt struvan sedan rinna av på ett galler eller hushållspapper. Vänd dem i socker när de svalnat något.
Struvor är så roliga at göra :) Gjorde mina fösta till julen som har varit :)
SvaraRaderawww.luciferz.blogg.se