Förra månaden fick jag lite äpplen av en kompis. En del blev äppelmos och några äpplen blev till en supergod äppelpaj som jag tog med till jobbet och där gjorde den verkligen succé. Någon kallade den tom magisk, att det var den godaste äppelpaj de ätit!
Pajdeg:
100 gr smör
1 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
5-7 fasta äpplen
smör och kanel efter smak
4 dl creme fraiche eller turkisk yoghurt, tror jag tog 2 dl av varje
1 dl socker
2 ägg
Gör så här:
Börja med att skala, kärna ur och klyfta äpplena. Stek äpplena i smör och pudra kanel över (eller kardemumma om du hellre föredrar det, eller både och).
Gör sedan pajdegen, rör ihop smör och socker (brukar köra det med elvisp), rör i ägget. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör till en deg. Tryck ut degen i en pajform, brukar sätta folieremsor runt kanten för att den ska hållas på plats.
Grädda pajskalet ca 10 min i 200 grader.
Rör under tiden ihop creme fraiche, turkisk yoghurt, socker och äggen.
Ta ut pajskalet ur ugnen, lägg i äpplena och häll på smeten.
Grädda ytterligere ca 30 min tills fyllningen stelnar.
Kan serveras med grädde, vaniljsås eller glass om man vill, annars går det bra att äta som den är!
Hade svårt att fånga den på bild innan den försvann!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar