Ett recept som är taget rakt av från Smaskens blogg i alltommat. Låter hur gott som helst! Måste lägga in det så jag hittar det när jag vill ha det.
Mandelkaka med ugnsbakad rabarber och vaniljmascarpone
(8-10 portioner)
Förberedelser: 30 minuter
Tillagningstid: 25 + 20 minuter
Mandelkaka
2 ägg
1 dl rörsocker strö
1,5 dl ekologiskt rörsocker
5-6 droppar bittermandelessens
150 gram smör, smält
180 gram vetemjöl (ungefär 3 dl
cirka 50 gram flagad mandel )
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en springform.
3. Rör äggen med en gaffel, så att de blandas.
4. Rör sedan ned sockret och bittermandelessensen.
5. Tillsätt det smälta smöret, och rör slutligen ned mjölet.
6. Fördela smeten i formen, och strö flagad mandel över.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter, och låt därefter kakan svalna, medan du ugnsbakar rabarbern.
Ugnsbakade rabarber
750 gram rabarber
25 gram smör
0,5 dl torrt, vitt vin
0,5 dl rörsocker strö
0,5 dl farinsocker
1. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader.
2. Smörj en ugnsfast form med smöret.3. Putsa rabarberstjälkarna, och dela dem i 4-5 centimeter långa bitar. Lägg dem i formen.
4. Häll vinet i foprmen, och strö sedan råsocker och farinsocker över rabarberbitarna.
5. Ugnsbaka i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Vänd lite på rabarberbitarna efter cirka halva tiden.
6. Låt dem svalna, och servera den lätt ljumna.
Vaniljmascarpone
2 paket mascarpone à 250 gr
1 vaniljstång
2 msk råflorsocker
Blanda mascarpone med urskrapad vaniljstång och socker.
Lägg upp på tallrikar, eller låt var och en servera sig själv. Allt efter tycke och smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar