tisdag 26 juni 2012

Fröknäcke

Har sett fröknäcken i olika bloggar mm och tänkt göra det länge, men det har aldrig blivit av, förrän för ett tag sedan. Förstår inte att det tog så lång tid innan jag gjorde det, för det var otroligt enkelt att göra och blev vansinnigt gott. Har en LCHF-variant, kommer från bloggen Birgitta Höglunds mat och en annan om man vill använda majsena istället för LCHF-mjöl, men den kommer vid annat tillfälle.

Fröknäcke LCHF
1 dl Solroskärnor
1 dl Sesamfrön
½dl hela Linfrön
2 msk Pofiber
1 msk Fiberhusk
½ dl Kokosfett utan smak, eller smör
2½ dl kokande Vatten
½-1 tsk Havssalt
Lite flingsalt att strö över

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Koka upp vatten, lägg i kokosfettet och koka upp på nytt.
Häll därefter vätskan över fröblandingen, rör om ordentligt. Smaka av om smeten är lagom salt. Låt stå en stund.
Häll upp på en plåt med bakplåtspapper 30×40 cm, sprid ut med t ex slickepott. Strö över lite flingsalt.
Grädda på 150° i 45 minuter. Ta ut och skär fyrkanter med kniv eller pizzaslicer.
Sänk temperaturen till 50º och ställ in plåten igen och låt bitarna torka någon timme
Njut av ett nyttigt och gott knäckebröd, med minimalt med kolhydrater.


måndag 25 juni 2012

Fläderparfait

Fläder är något jag förknippar med sommar och soliga dagar, då finns det inget godare än ett glas läskande flädersaft, eller hyllesaft som vi kallar det där jag är uppväxt. Några gånger när jag var yngre och bodde kvar hemma, gjorde min mamma fläderparfait vid festliga tillfällen, det var ju långt innan glassmaskiner fanns i allas hem. Det receptet har sedan hamnat i min receptbok och bara varit där ända fram tills nu. Ville prova om det var så gott som jag minns. Det var det verkligen! Dessutom passar det bra till månadens tema i bloggen Söta Saker som denna gång är friskt. Dessutom kan man vinna en rabattkod från Groupon denna månaden.
Gjorde en halv sats och det är alldeles lagom för 2-3 pers. Plastfolien är till för att lättare få ut parfaiten från formen. Vill du inte ha ränderna efter plastfolien, ta ingen plast, utan spola med varmt vatten för att få ut den.

Fläderparfait

4 äggulor
1 dl florsocker
1,5 dl outspädd flädersaft
3 dl grädde

Gör så här:
Vispa grädden.
Vispa äggulor och florsocker poröst i en separat skål. 
Häll i flädersaft i äggsmeten och rör det försiktigt ner i grädden.
Häll i en form som är klädd med plastfolie och lägg i frysen i minst 5 timmar, gärna längre. Stjälp upp och garnera med t ex jordgubbar.


Kanelkakor

Kakor som man gör som längder och sedan skär, t ex kolakakor är enkla att göra och mycket goda. Såg en variant med kanel på bloggen Söta saker, sparade receptet och för ett tag sedan gjorde jag den. De blev verkligen fantastiskt goda!

Kanelkakor
100 gram smör
1 dl socker, vanligt eller brunt t ex muscavadosocker
1 tsk kanel
2 msk sirap
½ tsk bikarbonat
2 – 2 ½ dl vetemjöl, ev något mer
Blanda smör och socker (det går bra att använda flytande smör om man vill). Rör i sirap och kanel och sist vetemjölet blandat med bikarbonat. Ta i vetemjöl tills degen går att forma. Rulla till strängar och platta till lite på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter. Skär i sneda remsor och låt svalna.(bilden på kakorna försvann, kommer en bild när jag bakat kakorna igen)

söndag 17 juni 2012

Lemon Curd

Har länge tänkt göra egen lemon curd, eftersom detta är så gott och inte verkar vara så svårt att göra heller. Köpte hem citroner som sedan legat i kylen och nästan blivit dåliga och för ett par veckor sedan var det dags. Fyllde år och skulle göra en tårta till jobbet. Det var inte alls komplicerat att göra och kan verkligen rekommenderas! När jag använde det som fyllning i tårtan, blandade jag lemon curd med grädde så det blev något mildare i smaken och perfekt i tårta.

Lemon Curd







3 ägg

1,5 dl socker
2 citroner, både saft och finrivet skal
50 g smör


 Koka upp vatten. Använd en skål som passar för vattenbad och vispa ihop ägg, socker, citronjuice och citronskal och ställ över kastrullen med det kokande vattnet. Vispa sedan ca 10 min tills det tjocknar. Ta av skålen från kastrullen och rör i smöret och rör tills det smält. Låt svalna och häll i en ren burk. Blir ca 4 dl av det hela. Läste någonstans att det ska gå att frysa in, då lämpligt i mindre burkar.

lördag 16 juni 2012

Kardemummabullar

Äntligen ett nytt inlägg, ska försöka göra inlägg lite oftare. Har en efterlängtad semester efter en tuff vår på jobbet. Har för ett tag sedan bakat underbara kardemummabullar som jag hittade på bloggen Smaskens.nu. De ligger i frysen och väntar på att det ska bli midsommar så de kan komma ut och bli uppätna. Det är ganska svårt att ha så goda bullar så nära och inte få äta dem.

Kardemummabullar, ca 16 st

Vetedeg:
25 gram jäst
2,5 dl mjölk, gärna 3%ig eller 2 dl mjölk och 0,5 dl grädde
100 gram smör
1 dl råsocker
0,5 tsk salt
1 tsk nystött kardemumma
1/2 ägg
500 gram vetemjöl (lite drygt 8 deciliter)

Fyllning:
100 gram rumsvarmt smör
1 tsk nystött kardemumma
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 dl rörsocker flor
1/2 uppvispat ägg till pensling, samt pärlsocker till garnering

Värm mjölken till fingervarmt, ca 37 grader. Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och lös upp jästen. Rör ned socker, salt, kardemumma och hälften av det uppvispade ägget. Arbeta ned mjölet och smöret noggrant, under några minuter. Jäs sedan degen övertäckt i ungefär en timma. Gör under tiden fyllningen.
Kavla ut degen och bred på fyllningen. Rulla ihop och dela i ca 16 bitar. Ställ bullarna på bakplåtspapper eller i bullformar på en plåt med snittytan uppåt. Jäs ca en halvtimme. Pensla med uppvispat ägg, och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 225 grader i 12 minuter, eller tills de fått fin färg.

Variation på fyllning: Kanel i stället för kardemumman, hackad mörk choklad, muscavadosocker eller min favorit med nutella och rivet apelsinskal.